Miksi pelaaminen on niin riippuvuutta aiheuttavaa ja miten tätä voidaan välttää?

Nettipelaamisella tarkoitetaan vedonlyöntiä tai vedonlyöntiä peleistä tai tapahtumista internetin välityksellä. Tämä voi sisältää perinteisiä kasinopelejä, kuten pokeria, blackjackia ja rulettia, sekä urheiluvedonlyöntiä, virtuaalisia peliautomaatteja ja muita uhkapelejä. Nettipelaaminen tapahtuu tyypillisesti uhkapelisivustojen tai mobiilisovellusten kautta, ja siihen pääsee käsiksi mistä tahansa, missä on internet-yhteys. Vaikka nettipelaaminen voi olla viihdettä, se voi myös johtaa riippuvuuteen ja taloudellisiin ongelmiin niille, jotka eivät pysty hallitsemaan pelitapojaan.

Miksi rahapelaaminen aiheuttaa riippuvuutta?

Nettipeliriippuvuus on monimutkainen psykologinen ja fysiologinen tila, jolle on ominaista pakonomainen ja hallitsematon aineen tai käyttäytymisen käyttö negatiivisista seurauksista huolimatta. Siihen liittyy tyypillisesti voimakas halu tai himo harjoittaa riippuvuutta aiheuttavaa käyttäytymistä tai käyttää riippuvuutta aiheuttavaa ainetta ja vaikeus hallita tai rajoittaa käyttäytymistä tai käyttöä. Riippuvuus voi aiheuttaa monenlaisia fyysisiä, emotionaalisia, sosiaalisia ja taloudellisia ongelmia, ja sillä voi olla merkittävä vaikutus yksilön yleiseen terveyteen ja hyvinvointiin. Sitä pidetään kroonisena ja etenevänä tilana, jonka hallitseminen voi vaatia jatkuvaa hoitoa ja tukea.

Seuraavassa on luettelo syistä, joiden vuoksi pelaaminen voi aiheuttaa riippuvuutta:

 • Dopamiinin vapautuminen: Rahapelaaminen laukaisee dopamiinin, mielihyvään ja palkitsemiseen liittyvän välittäjäaineen, vapautumisen. Tämä voi luoda euforian tunteen ja vahvistaa halua pelata uhkapelejä.
 • Vaihteleva vahvistaminen: Uhkapelaamiseen liittyy usein vaihteleva vahvistus, mikä tarkoittaa, että palkkiot ovat arvaamattomia ja ajoittaisia. Tämä voi luoda jännityksen ja odotuksen tunnetta, mikä voi vahvistaa halua jatkaa pelaamista.
 • Pakoilu: Joillekin henkilöille rahapelaaminen tarjoaa pakopaikan todellisuudesta ja keinon selviytyä stressistä tai negatiivisista tunteista. Tämä voi johtaa riippuvuuteen rahapelaamisesta selviytymiskeinona.
 • Sosiaalistuminen: Joillekin henkilöille rahapelaaminen voi olla tapa seurustella ja olla yhteydessä muihin, joilla on samanlaisia kiinnostuksen kohteita. Tämä voi luoda yhteenkuuluvuuden tunnetta ja vahvistaa halua jatkaa pelaamista.
 • Kognitiiviset vääristymät: Joillakin henkilöillä voi olla vääristyneitä uskomuksia rahapelaamisesta, kuten voittomahdollisuuksien yliarvioiminen tai riskien aliarvioiminen. Tämä voi johtaa irrationaaliseen ajatteluun ja haluun jatkaa pelaamista kielteisistä seurauksista huolimatta.

Säännöt peliriippuvuuden välttämiseksi

 1. Jos päätät pelata uhkapelejä, tee se huvin vuoksi. Jos pelaaminen ei ole enää hauskaa, kysy itseltäsi, miksi teet sitä edelleen.
 2. Odota häviämistä. On todennäköistä, että häviät. Hyväksy häviäminen osana peliä.
 3. Suhtaudu häviämiisi rahoihin viihteen kustannuksina. Kaikki voitot ovat bonusta.
 4. Aseta dollarimääräinen raja ja pidä siitä kiinni. Päätä ennen lähtöäsi, kuinka paljon sinulla on varaa hävitä ja kuinka paljon haluat kuluttaa. Älä muuta mieltäsi häviämisen jälkeen.
 5. Aseta aikaraja ja pidä siitä kiinni. Päätä, kuinka kauan haluat pelata uhkapelejä. Lähde, kun saavutat aikarajan, riippumatta siitä, voitatko vai häviätkö.
 6. Ota itsellesi henkilökohtaiseksi säännökseksi, ettet pelaa uhkapelejä luotolla. Älä ota lainaa pelataksesi.
 7. Tasapainota pelaaminen muiden aktiviteettien kanssa. Rahapelaaminen ei saisi häiritä ystäviä, perhettä, työtä tai muita nautinnollisia aktiviteetteja eikä korvata niitä.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *